İnsanların vücudunun herhangi bir yerinde bulunan siğiller her ne kadar masum sanılıyor olsada aslında mikrobik hastalıktır. Özellikle ellerde yaygın olarak gördüğümüz siğiller bulaşıcıdır. Aynı şekilde genital ve makat bölgesinde bulunan siğillerin ellerde oluşandan ciddi farkı yoktur aynı mikrobun farklı türleridir.

HPV denilen bu virüsün 100 den fazla tipi vardır. Bu bölgede meydana gelen soruna kondilom adı verilir. Özellikle makat bölgesinin ıslak bırakılmasından dolayı çabuk bir şekilde yayılabilir. Yayılarak büyüyen kondilom kişilerin oldukça korkmasına sebep olmaktadır.

Makat Siğili Tedavisi Nasıl Yapılır?

Zor bir tedavisi vardır. Bulaşmadı ne kadar kolaysa, tedavisi o kadar zordur. Çünkü kişinin sabırlı olması gerektiği gibi, zamana ihtiyacı vardır. Her ne kadar var olan ve gözle görülen siğiller temizlense dahi daha önceden bulaşmış fakat henüz gün yüzüne çıkmamış virüsler olabilmektedir. Dolayısıyla sık sık takip ederek yeni çıkan siğiller de yok edilmelidir. 6 ay kadar süreyle hiçbir yeni siğilin oluşmaması temizlenmiş anlamını taşır. Tedavi yöntemlerini sıralamak gerekirse,

İlaçla Tedavi: Başlangıç aşamasında ki farkedilen siğillerin tedavisinde etkili olabilir ancak sadece dışardakileri etkileyeceği için bağırsakta varsa onlar ilerlemeye devam eder. Bu durum sorunun çok daha ciddi seviyelere gelmesine neden olur.

Dondurarak Tedavi: Nitrojen kullanılarak siğillerin donması sağlanır. Uygulama ağrılı olabilir. Krio denilen bu yöntem daha çok el ve yüz bölgesinde kullanılır. Anüs bölgesinde yetersiz kalır çünkü anüsün içi ve bağırsağa uygulamasının teknik zorlukları vardır. Anal bölge siğillerinde tercih edilmez.

Asit Uygulaması: Hem sağlıklı olmayan hem de başarılı olma ihtimali de düşük olan bir uygulamadır. Son derece zor teknik olan asit uygulanmak istediği bölgenin yanı sıra çevrelere de zararlı olabilir. Anüs bölgesinin derisinin hassas olması sebebiyle ciddi yanıklara neden olabilir.

Elektrokoter kullanımı: Elektrokoter ismi verilen cihazın verdiği elektrik akımıyla tüm siğiller yakılır. Bazen lokal anestezi gerekebildiği gibi bazı zamanlar da gerekmez. Başarısı ve etkinliği yüksektir.

Lazer Tedavisi: Yer yer internette bu tür bilgiler paylaşılsa da kullanılan bir teknoloji değildir.

Makat Siğili Ameliyatı : İlerlemiş ve geniş bir bölgeye yayılmış olan vakıalar cerrahi yöntemlerle temizlenebilir. Ancak radyo frekans yönteminden çok daha travmatik olduğu için ameliyat yapılmamaktadır. Dokuda eksilme makat darlığına neden olabilmektedir.

En İyi Makat Siğili Tedavisi Radyo Frekans Yöntemidir

Yukarıda sıraladığımız yöntemlerden en etkili ve başarılısı radyo frekans cihazının kullanılmasıyla uygulanan tedavidir. Siğiller tespit edilerek bu cihaz ile yakılmaktadır. Belli periyotlarla hasta kontrole çağrılarak yeni siğillerin olup olmadığı kontrol edilir ve varsa tekrar yakılır.

6 aylık bir zaman diliminde herhangi bir yeni siğil oluşmadıysa tamamen temizlendiği anlamını taşır. radyo frekans elektrokotere bir çok üstünlüğü olan bir teknolojidir ve çok ileri vakalara da uygulanabilmektedir. Daha çok proktoloji ünitelerinde kullanılmaktadır.

makat siğili kondilom tedavisi

Makat Siğili Nasıl Anlaşılır?

Kondilom 1-2 mm olabildiği gibi 10-20 cm büyüklüğünde de gözlemlenebilir. Bu sorun bazen tek tek ortaya çıkarken, bazen gruplaşmış şekilde meydana gelir. Çoğunlukla cilt renginde olup, bazen pembe bazense daha koyu renklerde ortaya çıkabilirler. Kondilomun ilk belirtisi makat ya da genital bölgede meydana gelen kaşıntıdır.

Bu kaşıntılardan kısa süre sonra az önce de belirttiğimiz gibi 2mm – 2cm arasında ki boyutlarda çıkıntılar fark edildiğinde akıllara kondilom yani makat siğili olma ihtimali gelebilir. İnsanlar çoğu zaman makat siğili ile dış hemoroidi karıştırmaktadır.

Bu sorun ya da sorunların net teşhisi için mutlaka genel cerrahi uzmanına başvurulması gerekir. Eğer mümkünse proktoloji yani makat hastalıkları konusunda uzman genel cerraha daha doğrusu tercihen proktoloji uzmanına başvurmak daha avantajlı olacaktır.

Genital Bölgede Kondilom Olasılığı Yüksektir

Kondilom rahatsızlığı Türkçe ismi ile her ne kadar makat siğili olarak ifade ediliyor olsa da sadece makat bölgesinde değil, erkek ve kadının cinsel bölgelerinde de görülebilmektedir. Bulaşıcı olan bu sorun insan vücudunun tüm her yerinde olabilir.

Kondilomun oluşumunda ki rol oynayan sebep HPV virüsüdür. 60 civarı çeşidi bulunan bu virüsün bulaştığı %30’luk kesimde siğil vakaları ile karşılaşılır. Bulaşmasında rol oynayan en etken sebep cinsel yollardır. Partnerinizde böyle hastalık varsa ise sizin de yakalanma olasılığınız oldukça yüksektir.

Anlaşıldığı üzere rahatsızlık HPV virüsüne sahip olan biriyle geçilen temas ile bulaşmaktadır. Yakınlaşmanın üzerinden 4-6 hafta geçtikten sonra HPV etkisini belirti ve şikayetlerle gösterebilir. Siğillerin gözlemlenmesi ise 9 ayı kadar bulabilir.

Ters İlişki En Büyük Etkendir

Erkeklerde görülen makat siğilleri büyük olasılıkla ters ilişki yaşamalarından kaynaklanmaktadır. Bu virüsün olduğu biriyle cinsel ilişkiye girilmesi doğrultusunda bulaşmaması neredeyse kaçınılmazdır.

Kondilom (makat siğili) Teşhisi Nasıl Yapılır?

Makat siğili (kondilom) vakasının teşhisi uzman bir doktor tarafından kolayca yapılabilir. Bunun için herhangi bir test ya da ultrasona gerek duyulmamaktadır. Tanımadığı kişilerle fazlaca cinsel ilişki yaşayan kişiler çok daha fazla risk altındadır.

Kondilom İçin Hangi Doktora Gidilir, Hangi Bölüm Bakar?

Kondilom yani makat siğili muayenesi ve tedavisi için proktoloji alanında tecrübeli ve modern yöntemler tercih eden genel cerrahi uzmanlarına başvurulmalıdır. IDEA Kliniğin tüm şubelerinde kondilom tedavisi için gerekli olan tecrübe, teknoloji ve donanımlara sahip proktoloji uzmanları hizmet vermektedir.

Bitkisel Kondilom Tedavisi Mümkün mü?

Bu sorun için her ne kadar bitkisel ya da benzeri yöntemler den söz edilse de hiç bir başarısı yoktur. Size vakit kaybı yaşatmaktan başka hiçbir etkisi olmadığı gibi tedavinin geciktirilmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.

Kondilom Koterizasyonu Sonrası Bakım

Hastaneye günde veya 2 günde bir gidip pansuman yaptırmak iyileşme süresini çok uzatabilir. Kirli alan olduğu için sık bakım yapmak bir çok yönden avantaj sağlar. Farklı bir bakım tarzı önerilmediyse günde 2-3 hatta 4 defa yani olabildiğince sık bakım yapılmalıdır. Açık yaralarda genel kural şudur “mikroplar ne kadar sık uzaklaştırılırsa o kadar çabuk iyileşme sağlanır”, bu yaklaşım tüm açık bırakılan yaralarda geçerli bir kuraldır.

En hızlı ve en az problemle iyileşme şu şekilde elde edilebilir; Tedavinin ertesi gün başlayarak günde 3-4 defa bölge bol suyla yıkanmalıdır, yıkama işlemi banyoda duş ile veya tuvalet sonrası leğende olabiliri bol suyla yıkadıktan sonra kağıt havlu ile kurulanmalı ve krem sürülmelidir.

Derin bir yaralanma olduğu için bakımda kullanılacak krem doğru seçilmelidir. Daha çabuk iyileşme sağlamak için krem;

  • İltihaplanmayı engellemesi için antibakteriyel etkili olmalı
  • Antiviral etkisi olmalı, virüsleri öldürmelidir
  • İyileşmeyi hızlandırmalı
  • Daha az iz kalmasını sağlamalı
  • Leke oluşma riskini azaltmalıdır.

Tüm bunlar için içeriğinde klorheksidin, dexpanthenol, hamamelis, triticum vulgare, aalntoin, E vitamini, çinko oksid olan Kutalin Krem kullanmak daha hızlı iyileşme sağlayabilir. Krem yapısında olduğu için gün içinde sıkça kullanılabilir. Benzer yaralanmalarda en fazla reçete edilen ilaç Kutalin Kremdir.

İletişim Bilgileri Arayın WhatsApp'tan Sor