Basur, anüs içinde bulunan toplardamarların genişlemesi ile ortaya çıkan bir makat hastalığıdır. İç ve dış olmak üzere ikiye ayrılır. Toplumda en çok görülen iç hemoroidtir. İç hemoroid oluşan memenin büyüklüğü ve davranışlarına göre dört tipe ayrılmaktadır.

Hemoroid ergenlikten sonra herkeste ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır ancak çoğunlukla ilerleyen yaşlarda görülmektedir. Özellikle kabızlık problemi olan insanlarda görülür.

Ayrıca kabızlıkla beraber ihtiyaç duyulan ıkınma ile tuvalette fazla durmak gibi etkenlerde hemoroidin oluşumunda rol oynayan faktörlerdendir.

basur nasıl anlaşılır

Hemoroid Nasıl Anlaşılır?

Hemen üstte de belirttiğimiz gibi basur bir anüs rahatsızlığıdır. Toplumda en çok görülen iç basuru anlamak çok zor sayılmaz. Ancak makat hastalıklarının şikayetleri birbirine benzediği için karıştırılabilir. Bu sebeple tanının doktor tarafından konması en doğru hamle olacaktır.

İç basur anüs içinden bir damarın şişerek çıkması ile anlaşılır. Hemoroidin en önemli şikayeti kanamadır. Çoğu insan birincil şikayetin ağrı olduğunu düşünür. Aslında birincil şikayet kanamadır. Ancak 3. ve 4. derece basur tiplerinde meme makat kasları arasında sıkışıp kaldığı için aşırı ağrı söz konusu olabilmektedir.

Basur memesinin makat kasları arasında sıkışması durumuna ise tromboze hemoroid yani basur boğulması ismi verilmektedir.

Hemoroid Çeşitleri Nelerdir?

İç basur anüsün içinde oluşur ve ilerleme gösterdikçe anüsün dışına çıkar. Memenin ne kadar dışarı çıktığına ve davranışına göre derecelendirilir. Bu genel bir sınıflandırmadır ve şikayetler kişilere göre değişiklik gösterebilir.

  • Birinci derece hemoroidlerde kanama söz konusu olabilir ancak anüs dışında herhangi bir oluşum görülmez.
  • İkinci derece hemoroidlerde dışkılama esnasında meme anüsten çıkar ve dışkılama bittiğinde kendiliğinden içeri girer.
  • Üçüncü derece hemoroidlerde dışkılama esnasında meme anüsten çıkar ve el yardımıyla geri iterseniz içeri girer.
  • Dördüncü derece hemoroidlerde meme her zaman dışarıda durur ve içeri itilmez. Üçüncü ve dördüncü derecede ki vakalarda meme içeri girmediği için makat kasları arasında sıkışır kalırsa tromboze hemoroid durumu gerçekleşir.

Basur Kendiliğinden İyileşir mi?

Hastalığın oluştuğu bölge insanlar için utanç verici olarak algılanır ve çoğu insan doktora başvurmak yerine gerek çevreden gerekse farklı kaynaklardan edindikleri bilgilere göre kendi kendine çözüm bulmaya çalışır.

Ancak maalesef basur hastalığı evde yapacağınız uygulamalar doğrultusunda kendi kendine iyileşme göstermeyecek sadece yaşadığınız şikayetlerin geçici olarak azalmasına yardımcı olacaktır. Şikayetlerden tamamen kurtulmak için en kısa sürede konusunda tecrübeli olan bir doktora başvurarak tedavi olunmalıdır.

İletişim Bilgileri Arayın WhatsApp'tan Sor