Basur, çoğunlukla kabızlığın sebep olduğu bir makat hastalığı olup şişlik, ağrı ve kanama şikayetleriyle anlaşılmaktadır. Kabızlık ve ıkınma ile beraber anüste meydana gelen basınç burada bulunan toplardamarların şişmesine sebep olur. Bu şişlik ise basur memesi olarak tabir edilir.

Basur yani hemoroid iç ve dış olmak üzere kendi içinde ikiye ayrılır. Toplumda çoğunlukla görülen tip iç basurdur. Ancak insanlar anüs içinden çıkan memenin dış basur olduğunu düşünür. Dış basur anüs içinde değil makat çevresinde çeşitli büyüklüğe sahip şişliklerdir.

basur hemoroid çeşitleri

Görselde de göreceğiniz üzere dış basur anüs kenarında ortaya çıkmaktadır. İç basur ise anüsün içinde oluşmakta ve evre atladıkça anüs dışına çıkmaktadır.

İç basur kendi arasında 4’e ayrılır. Bunlar 1. 2. 3. ve 4. evre olarak isimlendirilir. Basur memesinin boyutu ve yapısına göre kaçıncı evre de olduğu tespit edilebilir.

Şimdi bu evreleri sırasıyla paylaşalım.

Basur (Hemoroid) Evreleri

1. Evre: El ya da gözle görülemez. Hemoroidin başlangıç aşamasıdır. Şişlik ya da ağrı olmayabilir ancak kanama söz konusu olabilir. Tecrübeli bir proktoloji uzmanı yapacağı anoskop muayenesi ile kolayca teşhis koyabilir.

2. Evre: Basur memesi küçük boyutludur ancak hissedilmeye başlar. Kişinin dışkıladığı esnada meme anüsten dışarı çıkar ve kişi taharet sırasında hisseder. Dışkılama bittiğinde ise meme kendiliğinden tekrar içeri girer.

3. Evre: Bu evrede ki meme boyutu önceki evrelere göre daha büyüktür. Dışkılama esnasında dışarı çıkar ancak dışkılama sonrasında kendi kendine değil parmak ile itildiğinde içeri girebilir.

4. Evre: Hemoroid en son evresidir. Bu evreye ulaşan basur memesi sürekli anüs dışında durur ve içeri girmez.

3. ve 4. Evrede Tromboze Hemoroid (Basur Boğulması) Olur ve Ağrı Hissedilir
Hemoroidi 1. ya da 2. evrelerde olan bir kişi ağrı ile karşılaşmaz. Ancak 3. ve 4. evrelerde dışarı çıkan meme makat kasları arasında sıkıştığında tromboze hemoroid yani basur boğulması ismi verilen durum gerçekleşir. Makat kasları arasında sıkışan meme kişinin ciddi ağrılar hissetmesine sebep olur.

Ortaya çıkan oturup kalkarken ya da yürürken bile kişinin rahatsız olmasına sebep olur.

basur memesi nasıl geçer

Basur Ağrısı Nasıl Geçer?

Ağrının tamamen ortadan kalkması için tedavi olmaktan başka çare ne yazık ki mümkün değildir. Ancak ağrıların hafiflemesi ve biraz rahatlamak için ev ortamında sıcak su oturma banyosu yapılabilir.

Tabi şikayetlerin azalması için öncelikle kabızlık ve ıkınma sorununa çözüm üretilmelidir. Kabızlığın çözülmemesi halinde şikayetler ne yapılırsa yapılsın devam eder. Üstelik tedavi dahi olsanız kabızlıkla beraber ıkınmaya devam ederseniz hastalık tekrar oluşabilir.

Sıcak Su Oturma Banyosu Nasıl Yapılır?

Öncelikle küvet yada içine oturulabilecek büyüklükte bir leğen sıcak su ile doldurulur. Sıcak suyun zarar vermeyecek ve yanıklara sebep olmayacak derecede olması önemlidir. Ayarladığınız suyun içinde 10 dakika civarı oturabilirsiniz. Bu işlem günde 2-3 sefer yapılabilir. İstenildiği taktirde sıcak suyun içine kurutulmuş papatya çayı eklenebilir. Sıcak su oturma banyosu tedavi edici bir yöntem değildir sadece şikayetlerin azalmasında ve kişinin rahatlamasında önem teşkil eder.

Basur Memesi Tamamen Nasıl Geçer?

Hemoroid probleminin tamamen ortadan kalkması için cerrahi yöntemlerle tedavi olmalısınız. Ayrıca yazımızın akışında sürekli değindiğimizi kabızlık ve beraberinde getirdiği ıkınma gereksinime son verilmelidir. İnternet ortamından ya da çevreden duyduğunuz evde yapılacak tedavi yöntemleri maalesef iyileşmenizi sağlamaz. Sadece bir süre şikayetlerin azalmasına yardımcı olabilirler. Ancak bu süre içinde hastalık sürekli ilerleme göstererek evre atlayabilir ve şikayetlerinizin de artış göstermesine sebebiyet verebilir.

Kişilerin bir diğer yaptığı hata ise doktordan utanma sorunudur. Hastalığın ortaya çıktığı bölgeden dolayı kişiler ne yazık ki doktora gitmeye çekinir bu yüzden kendisi çözüm bulmaya çalışır. Az önce de belirttiğimiz gibi bu denemelerle sadece zaman kaybederek hastalığın ilerlemesine neden olursunuz. Doktor ve hasta arasında utanılacak bir durum söz konusu değildir. Rahatlıkla başvurarak sağlığınıza kavuşabilirsiniz.

Basur tedavisinde kullanılan yöntemleri bu linkten inceleyebilirsiniz, https://www.ideaklinik.com.tr/hemoroid-basur/

Basur Memesi Patlatılır mı?

İnternet üzerinde bir çok hastamızdan bu tarz sorular alıyoruz. Kişilerin basur memesini patlatması demek anüs içerisinde ki toplardamarı patlatmak demektir. Dolayısıyla bu sizin sadece kan kaybı yaşamanıza neden olacak bir uygulamadır. Kesinlikle hiç bir şekilde memeye zarar verecek uygulamalardan uzak durmanız şiddetle önerilmektedir.

Dış Basur Kendiliğinden Geçer mi?

Sıklıkla dış basurla karıştırılan anal hematom (makatta pıhtı toplanması) kendiliğinden küçülerek kaybolur ancak hemoroid için bunu söylemek mümkün değildir. Anal hematom gibi fazla ıkınmakla ortaya çıkan tromboze hemoroid de 2-4 haftada büyük oranda kendiliğinden küçülür. Basuru iyileştirdiğini iddia ederek satılmaya çalışılan bitkisel ürünlerin etkili olduğu durum da bunlardır, zaten % 100 kendiliğinden düzelen soruna bitkisel ürünler uygulanır ve hastalık geçer, hasta da sorunun bitkisellerle düzeldiğini sanır oysa kullanmasa da aynı sürede kendiliğinden düzelecektir.

Dış basurdaki sorun farklı ve kalıcıdır. Bölge dokusunda değişim şekildendir yani çürük diş gibidir, kendiliğinden ya da ilaçlarla düzelme ihtimali yoktur. Zaman zaman içinde pıhtı toplanabilir, ıkınmayla kan göllenerek büyüyebilir ama hiçbir zaman tamamen yok olmaz. Dış basurların tek tedavisi cerrahi olarak kesilip alınmasıdır. Lazer, lastikle boğma (rubber band ligasyon), THD, infrared koagülator gibi ameliyatsız ya da teknolojik ameliyatların dışarıdaki memelerin tedavisinde kullanımı yoktur. Eğer birlikte iç hemoroidler de varsa ve ikisinden de aynı ameliyatta kurtulunmak isteniyorsa yine çözüm klasik ameliyattır. Klasik ameliyatların en başarılı olanı da Milligan Morgan ameliyatıdır. Milligan Morgan ameliyatı ağrılı ve zahmetli bir ameliyattır. Sadece dışarıdakiler alınırsa ağrı daha hafif düzeyde olur.
Dışardaki basurlar kanama, ağrı vs gibi şikayete neden olmazlar, tedavi etmenin en önemli gereksinimi estetik olarak hastayı rahatsız etmesidir.

Hamilelikte Oluşan Basur Memesi İçin Ne Yapmak Gerekir?

Hamilelik döneminde bebeğin bölgeye yaptığı basınç artışı, dışkılama alışkanlığının değişmesi, hareketliliğin azalması gibi bir çok sebeple önceden var olup sorun yaratmayan basur memeleri sorun yaratır hale gelebilmektedir. Bunun en önemli sebebi dışkılama alışkanlığının değişmesinden kaynaklanan fazla ıkınmak ve tuvalette uzun kalmaktır, bunlara dikkat edilirse var olan basur sorun yaratmayabilir.

Bunlara dikkat edilmez ve memelerin şişerse dayanılmaz düzeyde ağrı yapabilir. Bebeğe zarar vermemek adına mümkün olduğunca girişimsel bir şey düşünülmez, ağızdan ilaç alınmaz. Şikayetleri azaltmak için sıkça ılık su oturma banyosu yapılabilir, bölgesel uyuşturucu etkisi olan Anuflex merhem ve Anestol merhem kullanılabilir.

Anuflex merhem bitkisel içerikli olduğu için daha güvenilirdir ve kas gevşetici etkisi ile anüsü rahatlattığı için ilk tercihi olmalıdır.

Hemoroid Şişliğine Ne İyi Gelir, Basur Memesi Nasıl Geçer?” yazısında 104 düşünce

  1. Oguzhan diyor ki:

    Merhaba hocam makat hemoroit memesinde ciddi şişlik ve sertlik var cok canim yanıyor. Yuruyemiyorum oturamıyorum ne yapmam gerekiyor

  2. Meryem diyor ki:

    Benimde hemoroid var aşırı kaşıntı oluyur gece uykudan uyandırıyor bi tane daha meme oluştu nohut kadar elimle basınca sert birşey var gibi hocam kaç defa dr gittim ilaç verdi ilaç içtim karnım ağrıyor ilacı içince icmedende tuvalete çıkamıyorum

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba.
      tedavi olmanız gerekir.şişlikler nedeniyle anüs tam kapanamadığı için akıntı vb olur,bu da kaşıntıya neden olur.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenleyin,

  3. Mağdur diyor ki:

    Hocam merhaba bende doktorum bana anal fissür ve biri anal fissürün üzerinde olmak üzere iki tane hemoroidin var diyip ameliyat etti ancak ameliyatın ardından on gün geçmesine rağmen tuvaleten sonra korkunç bir ağrı çekiyorum iki ay öncede doğum yaptım ne zaman geçer bu ağrılar hocam bebeğimle ilgilenemiyorum ağrılardan

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      İyileşme için 10 gün kısa bir süre, sıcak oturma banyosu yapın, Anuflex pomat kullanabilirsiniz, yalnız anuflex pomatı sadece makat içine çepeçevre dışkılamadan 15 dk önce ve dışkılamadan sonra uygulamalısınız.beslenme ve tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemelisiniz.

  4. Esra diyor ki:

    Merhaba benimde başıma ilk kez böyle birşet geliyor bugn daha yeni hastaneye gittim gebelikten dolayı narkozsuz hemoroid memesini makasla kesti sizce doğru bir yöntemmiydi ardından tuvalate çıkarıcak ilaç verdi ağrımda var tuvalete çıkmaya korkuyorum sizinde fikrinizi almak istiyorum.

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      dış hemoroid tedavisi sadece cerrahi olarak yaapılır.dışkılamayı ertelemeyin,acımasından korkup erteledikçe dışkı sertleşir ve daha çok sıkıntıya neden olur.

  5. Seher diyor ki:

    Annem meme kanseri tedavisi görüyor şuanda ilaçların yan etkilerinden dolayı kanaması ve çok şiddetli ağrıları oluyor tuvalete çıktığında şişlik de var hemoroid var bunu biliyoruz ama ilaç aldığı için cerrahi işlem yapamıyolar ama dayanılmaz bir ağrı çekiyor ama şimdide diyorki dışkılama yaptığı yerin arka tarafında o boşluk olan kısmın içinde şişlik var ve çok sert diyor acaba ne olabilir cevap verebilirseniz çok sevinirim şimdiden teşekkürler

  6. Ebru diyor ki:

    Benim bu 3. Günüm ve canım çok acıyor ne yatabiliyorum ne kalkabiliyorum ilk defa başıma geldi ilk kaşıntı oldu sonra şişti sadce ağrı yapıyor sıcak suyun ustnde otrmya basldim kremini aldım şişlik ağrı var içine iktrmeyide denedim ama tam ittremyorum glba ittirince acıyor çünkü sonra geri çıkıyor doktora gozukmelimiyim yoksa kendi kendiligne gidermi o şişlik ağrılar dinermi

  7. Fettah diyor ki:

    Hocam selamun aleyküm benim basur herhlade 2 aşama öyle okudum büyük abdesti yaptıktan sonra temizlenirken 2tane ufak yumuşak topların dışarı cıktını gördüm bunun icin doktora gitmeye gerek varmı hernagi ağrı kanama kaşıntı fln yok sadece tuvalletten sonra cok ufak bir şekildi sızlama oluyor o kadar

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Hemoroid ilerleyen bir hastalıktır.bu nedenle daha fazla ilerlemeden tedavi olmanızı , beslenme-tuvalet alışkanlıklarınızı düzenlemenizi öneririm.
      Tel: 0212 542 0 888 – 0212 572 72 65
      GSM & WhatsApp: 0542 621 08 88
      yukardaki telefonlardan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

  8. Mehmet diyor ki:

    Merhaba hocam 1 yıldır ara ara ishal oluyorum ve her olduğumda makat çevresinde şişlik oluşuyor belli bi zaman sonra ishal kesilince gidiyor sizce kaçıncı evre bi basur veya hemen tedavi olmalımıyım ?

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Tuvalette uzun kalıp ıkınmayın, ishal olduğunuz dönemlerde beslenme türünüze dikkat edin ishale neden olabilecek yiyecekler tüketmeyin, tuvalette uzun kalıp ıkınmayın.

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Muayene ve anoskopi muayenesi ile durumunuzu değerlendirip tedavinizi yapabiliriz. Ameliyatsız yöntemlerle hastanede yatış, narkoz gerektirmeden tedavinizi yapabiliriz.
      Op.Dr. İbrahim Kavak

  9. Didem diyor ki:

    Merhaba 1 yıldır ibs hastasıyım.Günde en az 2 kere wc ye çıkıyorum.Bazen ataklarım olunca daha fazla.Daha önce bir iki adet ufak hemoroid ler vardı.Rahatsız etmiyordu beni.Fakat son 1 haftadır Sürekli katı dışkılamadan dolayı sanırım 1 meme aşırı şişmiş.Ve wc yaparken aşırı ağrı ve acı çekiyorum.Eczaneden krem aldım ama ne yapmam gerekir?

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba
      İBS takibi için gastroenterolojiye görünmelisiniz.Hemoroid yada tormboze hemoroidiniz varsa tedavi edebiliriz,muayene ve anoskopi muayenesi ile değerlendirmek gerekir.05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz

  10. Hayat zindan oldu diyor ki:

    Bir hafta önce ameliyat oldum dikiş atıldı üç memeden ikisi alındı ama diğer memeyi alirsam darlık yapar dedi tuvaletten sonra hayat çekilmez oluyor zaten o meme dışarıda ne yapmalıyım bir fikir verirseniz dayanılmaz bir acı

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Makat hastalıklarına spesifik çalışıyoruz, ameliyatsız yöntemlerle tedavi ediyoruz ,size en yakın kliniğimize gelirseniz tedavinizi yapabiliriz. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

  11. Süleyman emin yazıcı diyor ki:

    Merhaba. Bugün durup dururken aşırı kaşıntı ve oturunca ağrılar başladı. Akşam işten eve gelip bakınca makatta fındık boyutunda bir şişlik gördüm. Öksürünce bile rahatsız ediyor. Yoksa korktuğum başıma mı geldi hocam

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Şişlik aniden olduysa anal apsedir
      Kabızlık,ıkınma ,tuvalette uzun kalma gibi alışkanlıklarınız varsa hemoroid yada anal fissüre bağlı olabilir.
      Sorun apse ise erken dönemde tedavi edilmeli,fistüle neden olabilir,fistül de tedavisi uzun ve zor bir hastalıktır. gecikmeden muayene olmalısınız. 05426210888 nolu telefondan tüm kliniklerimize randevu ve bilgi alabilirsiniz.

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Kabızlık , tuvalette uzun kalıp ıkınma gibi alışkanlıklarınız varsa hemoroid yada fissüre bağlı bekçi meme olabilir ama kendi haline oluştu ise anal apse olabilir, gecikmeden doktora yani genel cerrahi uzmanına görünmelisiniz

  12. Sharon diyor ki:

    Bende 12 senedir çekiyorum bağsur öncekiler bu kadar değil di makatın iki yani çok şiş hiçbir şekilde oturamıyor yatamıyor ve ayağa kalkamıyorum ne yapmalıyım sağlık ocağı 2 krem bir fitil verdi onları düzenli bir şekilde kullanıyorum osmolak gurupta aldım onuda kullanıyorum büyük abdestimi yapabiliyorum ama ağrıdan canım çıkıyor yanıyor ve ağrıyor üstelik bu şişlik beni mahvetti 3 aylık bebeğim var lütfen yardim

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Muayene ve tedavi olmalısınız. Daha fazla ilerlemesine izin vermeyin. Ameliyatsız yöntemlerle tedavi şansınızı kaybedersiniz. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz

  13. İsmet fırtına diyor ki:

    Hemeroit ve Anal füsür den lazer tedavi oldum Bir yıl olmasina ramen cerahlara kontrellere gidiyorum iyisin deyip gönderiyorlar Hafada birgun dıßkilamadan sonra agrilarim hap yutmayica geçmiyor bu devam nekadar edecek tam neden geçmiyor

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Fissürünüz tedaviye cevap vermemiş yada tekrar etmiş olabilir. Muayene ile değerlendirmek gerekir. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz

  14. Nergis diyor ki:

    Bnm hemoroidim doğum esnasında oldu dışta gözüken 4 tane meme var 23 yıl oldu uzun zamandır sıkıntım yoktu 1 haftadır memenin birinde şişme oldu çok acı veriyo hiçbişey kullanmadım yardımcı olabilirmişiz.

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Ağrı tromboze hemoroid bulgusudur. Tedavi olmalısınız. Makat hastalıklarına spesifik çalışıyoruz, 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

  15. Senra diyor ki:

    Bnm 1 hemeroidim vardı 5 yıldır var nerdeyse hiç şikayetim yoktu senede bi krizim tutuyodu 2 yıldır tutmuyo ama by sene 2 tane daha çıktı geçen sene oluşan çatlağın deri katlanmasının içinde meme vardı küçücük bişey şimdide çatlak derinde hemeroid çıktı ve çömelince stres yapınca felan şişiyo 2 ay hap ve krem kullanmamı söledi doktor ama faydasını görmüyorum 1 ay oldu ağrı kanama acı hiçbirşey yok sadece şişlik oluşuyo

    • Doktorunuz diyor ki:

      Merhaba,
      Makat çatlağı şikayetiniz kronikleşmiş, botulinum toksini enjeksiyonu yada cerrahi tedavi olmalısınız. Kliniklerimiz makat hastalıklarına spesifik çalışıyor ve ameliyatsız yada modern tedavi yöntemleri uygulanıyor, hastanede yatış ve narkoz gerekmiyor. 05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

İletişim Bilgileri Arayın WhatsApp'tan Sor