Varis genellikle mavi, yeşil, kırmızı veya mor renkte ki genişlemiş, büzülmüş veya şişmiş damarlardır. Damarların içerisinde bulunan ve çekvalf görevi gören kapakçıklar hasar görerek kanın ters yöne akmasına sebep olur ve böylece varis hastalığı ortaya çıkar.
Varis tedavisi, teknolojinin ilerlemesiyle beraber günümüzde ameliyatsız yöntemlerle mümkün olabilmektedir. Varis, cilt yüzeyinin hemen altında yer alıp şişen, büzülen ve genişleyen yani yapısı bozulan damarlara verilen isimdir.
Çoğunlukla bacaklarda görülüyor olsa da vücudun bir çok bölgesinde oluşabilir. Kılcal, orta ve büyük olmak üzere 3’e ayrılan bu rahatsızlığın tedavisi günümüzde ameliyatsız yöntemlerle mevcuttur. Varis hakkında ki tüm detayları yazımızın devamında bulabilirsiniz.
Varis günümüzde özellikle teknolojinin artış göstermesiyle yaygın olarak karşılaşılan bir rahatsızlıktır. Bazı insanlarda belirti ve şikayetler çok az görülebilirken, bazı insanlarda varis ülseri problemine yol açacak düzeyde oldukça şiddetli şekilde gözlemlenebilir.
Varis Tedavisi Nasıl Yapılır?
Varis tipi, boyutu ve yaygınlığına göre değişik yöntemlerle tedavi edilir. Tedavide ki amaç şikayetleri hafifletmek, komplikasyonları önlemek ve kötü görünümün düzeltilmesidir. Eğer çok fazla rahatsızlık vermiyor ve belirtileri çok az ise, doktorunuz yaşam tarzınızda değişiklikler yapmanızı önerebilir.
Fakat aşırı şikayet, kan pıhtısı ve cilt bozukluğu söz konusuysa en uygun yöntem ile tedavi önerecektir. Özellikle kadınlar ağrı, sızlama ya da benzer şikayetleri söz konusu değilse bile kötü görünümden dolayı varislerinin tıbbi olarak tedavi olmasını isterler.
Mevcut varisler tedavi edildiğinde, yaşam tarzında değişikliklere gidilmezse yeni varisler söz konusu olabilir. Buna engel olmak adına aşağıda ki faktörlere dikkat edilmesi gerekmektedir. Cerrahi yöntemlerle varis tedavisinde ki amaç sorunlu damarın tahrip edilmesidir.
Damarların yok edilmesi ya da kapatılması herhangi bir soruna neden olmaz. Kan başka damarlardan akışına devam eder. Tedavi yöntemlerini kısaca açıklamak gerekirse,
Skleroterapi Yöntemiyle
Varisli damarların tahrip edilmesi için damar içine ince uçlu bir iğne aracılığıyla madde enjekte edilir. Bu madde damarın tahrip olmasını sağlar ve dolayısıyla varisler yok olur. Çoğunlukla kılcal ve orta varislerin tedavisinde tercih edilir.
Mikro Skleroterapi Yöntemiyle
Çok küçük varis tipleri için tercih edilir. Az miktarda ki madde, çok ince uçlu bir iğne kullanılarak damara enjekte edilir. Damar bu şekilde zedelenir ve sorun ortadan kalkar.
Köpükle Varis Tedavisi
Skleroterapi ile aynı yöntemdir. Fakat skleroterapi ve mikro skleroterapi yöntemlerinde saf halde enjekte edilen madde bu yöntemde hava ile reaksiyona sokulur. Madde hava ile reaksiyona girdiğinde köpüğe benzer bir hal aldığından dolayı köpük yöntemi denilir. Orta ve büyük varislerin tedavisinde oldukça etkili olup, yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir.
Lazerle Varis Tedavisi
Bu işlem lazerin ışık enerjisinden elde edilen ısı enerjisi ile varisleri tahrip etmeye dayanır. Lazer ışığı ile kılcal varisler gayet kolay bir şekilde yok edilir.
Radyo Frekans Tekniğiyle Varis Tedavisi
Lazer ile aynı yöntem denilebilir. Isı enerjisiyle sorun çıkaran damarlar yok edilerek varisler ortadan kaldırılır.
Yapıştırma Yöntemiyle Varis Tedavisi
Bir diğer ameliyatsız varis tedavisi yöntemlerinden biride yapıştırma uygulamasıdır. Yine enjeksiyon ile yapılan bu yöntemde hastalıklı damarların içerisine damar cephelerinin birbirine yapışmasını sağlayacak etken madde enjekte edilmektedir.
Böylece damar kapanarak kan birikmesi engellenir. Varis kalıcı olarak tedavi edilmiş olur. Üstte tanıttığımız ameliyatsız tedavi yöntemleri oldukça avantajlıdır.
Herhangi bir kesi, dikiş, istirahat, narkoz ya da iş ve güç kaybı gibi dezavantajlar yaşanmaz. Kişi tedavinin ardından kendi imkanlarıyla günlük hayatına kolayca devam eder.
Ücretsiz Muayene Olabilirsiniz
Idea Kliniklerinin her şubesinde de konusunda tecrübeli kalp damar cerrahi uzmanları görev yapmaktadır. İstanbul, Ankara, Antalya, İzmir ve Bursa’da bulunan kliniklerimizden size en yakın şubemize iletişim bilgilerinden ulaşarak randevu alabilir, ücretsiz muayene olabilirsiniz.
Uzman doktorlarımız varislerinizin tipi, yoğunluğu, boyutu ve uygulanması gereken tedavi hakkında detaylı olarak bilgilendirecek, kabul ettiğiniz taktirde tedavisine hemen başlayacaktır.
Varis Neden Olur?
İnsan vücudunda çeşitli özelliklerde ve kilometrelerce uzunlukta damar bulunmaktadır. Kirli kanın temizlenmesi amacıyla kalbe taşımakla görevli olan toplardamarlar bulunur. Bacaklarda oluşan varisler de kılcal ve toplardamarlar da görülürler.
Kirli kan temizlenmesi için kalbe gitmelidir dedik, kalp bacaklardan yukarı seviyede olduğundan dolayı damarın içinde kanı yukarı pompalama görevi olan kapakçıklar vardır. Bu kapakçıklar çek valf görevi görürler. Yani yukarı doğru çıkan kanın aşağı dönmesine engel olurlar.
Fakat çeşitli nedenlerle kapakçıklar hasar görebilirler. Hasar gördüklerinde ise tüm kanı yukarı pompalayamaz bir kısmını geri kaçırırlar. Geri kaçan kan aşağıda biriktikçe göllenme söz konusu olur. Bu göllenme zamanla damarların genişlemesine, büzülmesine ve cilt üzerinden bariz şekilde belli olmasına neden olurlar.
Bu duruma da varis ismi verilmektedir. Varis riskini artıran bir çok neden bulunur. Bunlara örnek olarak, genetik durumlar, ilerleyen yaş, cinsiyet, gebelik, fazla kilolar, hareketsizlik ve bacaklarda oluşan travma verilebilir. Varislerin iyileşmesi için kişilerin yaşam tarzlarında değişikliğe gitmeleri gerekebilir ve cerrahi müdahale ile tedavi edilebilir.
Varis Nerelerde Olur ve Nasıl Anlaşılır?
Kılcal damarlar:
Küçük kan damarları gruplarına kılcal damar ismi verilmektedir. Çoğunlukla bacaklarda ve yüzde görülürler.
Bu kan damarları kırmızı renktedir ve genellikle şu durumlardan dolayı görülmektedir;
- Gebelik
- Genetik durumlar
- Viral enfeksiyon
- Karaciğer hastalığı
Vücudunuzda gözlemlediğiniz kılcallar farklı ve daha ciddi bir durumun belirtisi olabileceğinden, doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Örümcek Damarlar:
Bir kılcal damar çeşidi olan örümcek damarlar daha küçük boyutta ve daha az ciddi durum içeren damar türüdür. Bu damar tipi vücutta ki en küçük kan damarlarını içermektedir.
Sıklıkla bacaklarda ve yüzde görülen bu damar tipi kırmızı ve mavi renklerdedir. Şekli örümcek ağı ve ağaç dalına benzemektedir. Kozmetik bakımdan kötü gözükmesinin dışında herhangi bir şikayeti ve tıbbi bir endişe içermezler.
Bacaklarda Meydana Gelen Varis Çeşitleri
Varisler en çok bacaklarda görülür demiştik. IDEA Klinik olarak da bacaklarda ki varislerin tedavisi üzerine çalışmaktayız. Bacaklarda meydana gelen varisler 3 şekilde incelenmektedir. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz;
1- Kılcal Varisler
- Cilt üzerinden herhangi bir şekilde çıkıntı yapmazlar.
- Çok ince yapıdadırlar.
- Kırmızı ve mor renklerde bulunurlar.
- Çoğunlukla varis değil, kılcal damar genişlemesi olarak adlandırılırlar.
- İlerleyerek orta veya kalın varis şeklinde olmazlar.
- İnsanlarda çok yaygın şekilde görülürler.
- Bölgesel kılcal damarlar pek şikayete sebep olmazlar. Sadece kozmetik açıdan çirkin gözükebilirler.
- Küçük bir bölgede olabildiği gibi, çok daha yaygın bulunabilirler.
- Yaygın varisler kaşıntı, ağrı ve sızlama gibi yakınmalara neden olabilmektedir.
- Doğru uygulanacak tedavi ile kolay bir şekilde yok edilebilirler.
2- Orta Varisler
- Cilt üzerinden hafif çıkıntı yaptığı görülen varis tipidir.
- Koyu yeşil ve mor renklere sahiptir.
- 2-3mm boyutundadır.
- Çoğunlukla dizin arka bölümünde gözlemlenirler.
3- Büyük Varisler:
- Cilt üzerinden net bir şekilde çıkıntı yaptığı görülür.
- En net varisler bunlardır.
- Boyutları 3mm’den fazladır.
- Büyük olmasına rağmen bir çok hastada herhangi bir şikayet gözlemlenmez.
- Bazı kişilerde de tam aksine yoğun şikayetler oluşur.
Kimler Risk Altında?
- Ailesinde varis bulunan kişiler risk altındadır yani varisler genetik durumlardan dolayı anne ve babadan çocuğa geçebilir. Her ailesinde varis olan kişi bu hastalıkla karşılaşacak anlamına gelmez. Bunun dışında ailesinde hiç varis olmayan kişilerde varise maruz kalabilir. Gözlemlenene göre damar genişlemesi sorunu olan kişilerin %50’sinin ailesinde de damar genişlemesi görülmüştür.
- İlerleyen yaş, damar içinde bulunan kapakçıkların zayıflamasına ve fonksiyonlarını tam olarak yerine getirememesine neden olabilir.
- Kadınlarda erkeklere nazaran daha yaygın bir şekilde görülmektedir. Ergenlik, gebelik ve menopoz gibi dönemlerde ortaya çıkan hormonal değişiklikler kadınların damar genişlemesi ile karşılaşmalarına neden olabilirler.
- Gebelik döneminde büyüyen anne karnı, hareketsizlik ve artan kilo damarlara baskı olmasına neden olur. Bu dönemde meydana gelen varisler çoğunlukla doğum sonrasında kendileri kaybolmaktadır.
- Fazla kilolar bacaklarda ki damarların aşırı baskı altında kalmasına neden olduğundan varisleri tetiklemektedir.
- Özellikle meslek icabı veya çeşitli nedenlerden dolayı uzun süre hareketsiz bir şekilde ayakta durmanız ya da oturmanız gerekiyorsa siz de varis hastalığı için adayı olabilirsiniz. Hareketsiz bir şekilde uzun süre durmak bacaklarda ki kanın pompalanması için zor olabilir. Dolaşımı kolaylaştırmak için belli aralıklarla yürümek ve hareket etmek iyi gelecektir.
- Bacaklarda daha önce meydana gelen kan pıhtıları ve travmaya neden olan hasarlar kanın kalbe doğru pompalanma kabiliyetine engel olarak varis riskinin artmasına sebep olabilirler.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varis çeşidine göre değişiklik göstermektedir.
- Cilt üzerinden belli olan çıkıntı, büzülme ve çirkin görüntü.
- Gün içinde artan ağırlık ve yorgunluk hissi ile ağrı.
- Bacaklarda titreme, sızlama, yanma ve özellikle geceleri artan kramp.
- Ayak bileği bölgesinde kaşıntı.
Varis Oluşumu Nasıl Engellenir?
- İş gereği ya da farklı sebeplerden dolayı uzun süre hareketsiz olarak ayakta ya da oturarak durulmamalıdır. Belli zaman aralıklarıyla mutlaka hareket edilmeli, yürünmelidir. Otururken bacak bacak üstüne atmak kaçınılmalı, bacakların üzerine oturulmamalıdır. Müsait ortam mevcut ise oturduğunuz veya uzandığınız esnada bacaklarınızı yukarı doğru tutarak dinlendirebilir, kan dolaşımının rahat olmasına yardımcı olabilirsiniz. Bacaklarınızın yukarıda durması için altına minder tarzı bir obje koyabilirsiniz.
- Günlük olarak en az 30 dakika yürüyebilir. Evde egzersiz yaparak bacaklarınızı hareket ettirebilirsiniz. Bu gibi faaliyetler bacaklarda ki kan dolaşımının rahat olmasını sağlayacaktır.
- Fazla kilolarınız varsa vermeye çalışın. Verilen her kiloda kan akışı biraz daha rahatlayacak ve bacaklarda ki baskıyı azaltacaktır.
- Dar kıyafetler giymemeye özen gösterin. Özellikle bel, kasık ve bacakları sıkmayan kıyafet tercih etmeye çalışın. Dar kıyafet seçildiğinde kan dolaşımı yavaşlayarak varisli damarların kötüleşmesine sebep olunabilir.
- Çok fazla topuklu ayakkabı kullanımından kaçınmalısınız. Özellikle uzun süreli ayakkabı giymek durumunda kalıyorsanız daha küçük topuklar tercih etmelisiniz.
- Doktorunuz size varislerinizin durumuna uygun çorap önerebilir. Bu çorap bacaklarınıza baskı yapar ve kan birikmesini engeller. Ayrıca bacaklarda ki şişliklerin de azalmasına yardımcı olmaktadır.
Referanslar:
Haruta, N. (2018). Recent progress of varicose vein treatment especially about endovascular heat ablation, SEPS and foam sclerotherapy. Annals of Vascular Diseases, 11(1), 66-71.
Jones WS, Vemulapalli S, Parikh KS, Coeytaux RR, Crowley MJ, Raitz G et al. Treatment Strategies for Patients with Lower Extremity Chronic Venous Disease (LECVD). April 6, 2017. (AHRQ Technology Assessments).
Hocam benim annemin bacaklarında varisler var onlardan oldukça şikayetçi yaklaşık 4 senedir var ama son 2 aydır annemin bacagı ağrimaya başladı doktora gittik ilaç verdi ama işe yaramadı ve son 1 hafta artık bacağın üstüne lekeler var iç kanama lekeleri var 2 tane sizce ne yapmalı annem çok korkak biri yani doktara gitmek de istemiyor
Annenizin bacağının fotoğrafını çekip 05426210888 nolu telefona whatsapptan gönderin. Ileri derece varis vakalarında dolaşım bozukluğuna bağlı yaralar açılabilir, tedavisi zor ve uzun sürer, gecikmeden tedavi olmalı.
Merhabalar benim yüzde kılcal damar çatlamaları var özellikle burun çevresinde tedavisi nasıl olur bilgi almak istemiştim. Teşekkürler.
Merhaba
Kılcalları tedavi edebiliyoruz. 05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderirseniz hangi yöntem yada yöntemlerle tedavi edebileceğimiz konusunda bilgilendirebiliriz
Merhaba Hocam,
Kollar ve ellerimde damarlarım çok çıkıyor ve kalınlaşmış damarlar. Sıcaklarda çok fazla çıkıyorlar. Estetik açıdan beni çok rahatsız ediyor.
Tedavisi var mıdır.
Meehaba
Tedavi edebiliriz.05426210888 nolu telwfona whatsapptan fotoğraf gönderin değerlendirelim. Ücretsiz muayene içinde randevu alabilirsiniz.
Merhavalar benI’m iki bacağımda kalın ve ince olmak üzere değişik renklerde varisler var.Aynı zamanda damarlarım çok yakın yani görünür şekilde onlara bir uygulama yapabiliyır mu teşekkür ederim
Değişik yöntemlerle yapılabilir, ayrıntılı bilgi için muayene etmek lazım.
hocam benim her iki bacagimdada var ayaklarıma sürekli olarak kramplar giriyor damarlar sertleşiyor aşırı derecede kaşınma oluyor kasık bölgesi nde çok var ayak bileklerine doğru iniyor bunun için daha önce hiç doktora felan gitmedim ne yapmalıyım ayrıca bunu. ilâçla tedavisi varmı acaba
Tüm varisleri ameliyatsız yöntemlerle tedavi edebiliyoruz.varisin ameliyatsız tedavisine yönelik her tür teknolojiye sahibiz.05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz.
Merhabalar. Ayak bileklerinde baslica olmak uzere butun bacakta varislerim var. Ozellikle bileklerdeki varisler de ameliyatsiz tedavi edilebiliyormu? Edilebiliyorsa tedavi suresi yaklasik ne kadardir? Tesekkurler
Tüm varisler ameliyatsız yöntemlerle tedavi edilebilir. 05426210888 nolu telefonawhatsapptan varislerinizin fotoğrafını gönderirseniz değerlendirebilirim. Seans sayısı vaeislernizin yaygınlığına göre değişir
Merhaba hocam ;benim iki bacağımda da varis var. sağ bacağımdaki büyük sol bacağımdaki orta boyut ta varis corabı kullanamadım cok sıkıyor belki değişmesi gerekiyor. bileklerimde ve kasığa doğru ağrı yapıyor.Dr. ameliyat olacaksın başka çaresi yok dedi.Sizce tedavisi varmı? varis hastalığı’nın hayatımızda tehlike si varmı?
Tedayı edilmeyen varisler zamanla dolabımın tamamen bozulmasına ve yaralara neden olur. Her tür varisi ameliyatsaız yöntemlerle tedavi edeğişiyoruz. Ameliyatsız tedavilere yönelik her tür teknoloji ve bilgi birikimine sahibiz. 05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderebilir, Daha fazla bilgi ve randevu alabilirsiniz. Muayenelerimiz ücretsizdir
Hocam merhaba sol bacağımın diz kapağı arkasında hafif bir yeşillik var damar görünüyor fakat çok fazla ağrı yapıyor yürürken çok daha ağrıyor ve kasiliyor buna ne gibi bir tedavi uygulayabilirsiniz teşekkür ederim
Kliniklerimiz de varis muayenesi ücretsiz, gelirseniz muayene ile değerlendirip ameliyatsız yöntemlerle tedavisini planlayabiliriz. Ayrıntılı bilgi ve randevu için 05426210888 nolu telefonu arayabilir, whatsapptan fotoğraf gönderebilirsiniz
Hocam merhaba
ben izmir de yaşıyorum. ameliyatsız yöntemle yapılan tedavi 1 sefer de bitiyormu yoksa birkaç seansmı sürüyor? diğer soru izmirde yönlendirebilceğiniz bir yer varmıdır.
Merhaba
Varislerinizin yaygınlığına göre seans sayısı değişir. Muayene ile değerlendirmek gerekir.İzmir için 05422955254 no’lu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz
Hocam ayagimda varis var doplar cektirdim usg cektirdim bi yardimci olurmusunuz link atarsaniz ceya vatsap numarasi verirseniz sonucu atip tedavi olmak istiyorum
05426210888 nolu telefona whatsapptan gönderirseniz değerlendirebiliriz
Sol SFB 3,2 mm,sağ SFB 3,5 mm olup, reflü izlenmedi. hocam iç varis var bende bunun tedavisi ne kadardır ve ameliyatlık mıdır
tüm varisleri ameliyatsız yöntemlerle tedavi edebilecek teknolojiye sahibiz.size en yakın kliniğimize gelirseniz durumunuzu muayene ile değerlendirip tedavinizi yapabiliriz
Merhaba Doktor Bey
Sitenizdeki tedavi yontemlerini inceledim.Ayakta yapilan tedavi yon ntemlerinin hepsinde tedavi sonrasi gunluk aktivitelerimize donebilecegimiz belirtilmis. Benim sorum soyle olacak.Tedavilerden sonra veya hangi tedavilerden sonra bandaj,varis corabi vb seyler veriyormusunuz? Simdiden tesekkurler,koay gelsin.
kliniklerimizde yapıştırma,skleroterapi,köpük tedavisi,laser ve RF uygulanmaktadır.tedaviden sonra 15 gün varis çorabı giymeniz gerekir
iyi günler
almanyada ikamet ediyorum,cinsel bölge altı iç baldırımdan aşağı diz altı baldırıma kadar safen damarı ve etkiliyen damarlarda kaçak ve aşırı şişlik var yalnız baldırımdaki damar zigzaglı olduğundan herhalde rf yapamam dedi burdaki doktor, zigzaglı olsada bu safen ven damarı rf veya lazer yapabiliyormusunuz, açık ameliyat olmak istemiyorum, tşkler
cvabınızı bekliyorum tşkler
merhaba Serkan bey
tüm varisleri ameliyatsız tedavi edebiliyoruz.elinizde doppler raporunuz varsa 05426210888 nolu telefona gönderirseniz durumunuzu daha net değerlendirebilirim
Hocam 4 gün önce baldırıma kramp girdi, 4 gündür geçer diye kas gevşetici falan kullandım ama herhangi bir etkisi olmadı. Şuan bacak arkasında bir morarma ve kasıktan başlayan bir zorlanma var. Daha önce de iki kere varis ameliyatı geçirdim. Net bir çözümü yokmu bu durumun artık gerçekten bunaltmaya başladı bu durum beni. Bilgi verebilirseniz çok sevinirim.
merhaba Yusuf bey
varis tedavisinde ameliyat tam çözüm değil,ameliyatla tüm varisli damarlara ulaşılamıyor.gelin durumunuzu değerlendirelim, muayenemiz ücretsizdir.ve varis tedavisine yönelik tüm ameliyatsız tedavi teknolojisine sahibiz,tedavinizi yapabiliriz
Benim sol ayağımda varış oluştu hamileyim ikinci cocuguma birinci çocuğumda yedi aydaolustu varis yanma ağrı şişlik var şuan hamileyim ilerledi çorabım var ameliyat onermedi kalp damar uzakta oturuyorum giresun ucretleriniz ne kadar hamileyken tedavi yapiyormusunuz
hamilelikte gerek ameliyat gerek ameliyatsız yöntemlerle tedavi yapılmaz.önlem almalı,varis çorabı giymeli ve dinlenmelisiniz
Merhaba bacaklarımda ters akım varmış morarıyor kaşınıyor ve açık yara oluşuyor şişlikte var ameliyat oldum ama hiç bi faydası olmadı
merhaba Mine hanım
variste kapakçıklar bozulduğu için geriye kaçma olur.ameliyat ile tüm varisler başarı ile tedavi edilemez.ameliyatsız yöntemlerle tüm varisler rahatlıkla tedavi edilebilir.gelirseniz durumunuzu değerlendirip,köpük,laser,RF,yapıştırma gibi tekniklerle tedavinizi yapabiliriz
Merhaba hocam benım de varis sorunum var 2 defa ameliyatı oldum fakat faydasına gormedım bacağım hâlâ sis ve mor kesin cözüm varmı acabaa tamamen eskisi gibi olacakmı
muayene ile değerlendirmeden bir yorum yapmak doğru değil.kliniklrimizde varis muayenesi ücretsiz,gelirseniz durumunuzu değerlendirip tedavinizi yapabiliriz
hocam her iki bacagimda da varis var kucuk kucuk kirmizi renkte cok az agri yapiyor ama asil istedigim.bu gorunumden kurtulmak.nasil.bir detavi uygulanabilinir
muayene ile değerlendirip laser,RF yada skleroterapi ile tedavi edebiliriz
Merhaba hocam annemin varisleri son aşamadaymış ve ayakları çürümeye başladı muayene ettirmek istiyoruz yardımcı olurmusunuz.
kliniklerimizde varis muayenesi ücretsiz.05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz
Sayin hocam gözümde kılcal damar tıkanması var lazerle tedavisi mümkünmü saygılar
göz hastalıkları uzmanlarına danışmalısınız