Kıl dönmesi, tıpta pilonidal sinüs olarak ifade edilmekte olup kuyruk sokumu bölgesine düşen saç, elbise tozu ve cilt kalıntılarının cilt altına giriş yapması ile beraber oluşturdukları bir hastalıktır. Yazımızın ilerleyen kısımlarında pilonidal sinüs neden olur, belirtileri, sebepleri, korunma yolları ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hatırlatma:

1- Yüz, boyun, ense ya da benzeri kıl bulunan yerlerde kılın çıkamaması ve sivilce benzeri bir oluşuma neden olması kıl dönmesi değil, kıl batmasıdır.

2- Kıl dönmesi bir kılın ters yöne uzayarak yumak haline gelmesi değildir. Hastalık üstte belirtildiği üzere saç, elbise ve cilt döküntülerinin bir araya gelerek kuyruk sokumu bölgesinde, cilt altında oluşturdukları kapsüle denilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

Bu hastalığın iyileşmesi için kolay uygulanabilir ve komplikasyon oranı düşük tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Çok sayıda tedavi yöntemi bulunduğundan kişilerin herhangi bir yöntemi tercih etmeden önce detaylıca araştırması gerekmektedir. Kuyruk sokumunda meydana gelen şiddetli ağrı, kızarıklık ve bazı anlarda ateş yükselmesi gibi belirtiler gözlemlenir.

Bu bulgular bölgede bir apse oluştuğunu düşündürmelidir. Bu durumda meydana gelen bu cerahatin boşaltılması gerekmektedir. Oluşan apse boşaltılmadan pilonidal sinüs tedavi edilmemektedir. Öncelikle cerahat boşaltılmalı ve üzerinden 30-45 gün geçtikten sonra bölgenin durumuna göre kişi tedavi edilir.

Bu sürece dikkat edilmezse ameliyat sonrası enfeksiyon sık görülür, iyileşme gecikir. Kıl dönmesinin tedavisi adına bir çok yöntem geliştirilmiştir. Tüm yöntemler daha kolay uygulanabilir olması için bir yöntem üzerinde yapılan geliştirmeler sonucunda ortaya çıkmıştır.

Amaç en minimal düzeyde ki kesiğin yapılmasıyla yapılan tedavi yönteminin bulunmasıdır. Günümüzde bu tarife en uygun tedavi yöntemi ise mikro sinüsektomi tekniğidir. Hatta bu teknik için ameliyatsız tedavi yöntemi bile denilmektedir.

Tedavi Sonrasında Ne Yapılmalı?

Ameliyat olan kişinin, hastalığın tekrar nüksetmemesi (tekrarlamaması) için hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu bölgede bulunan kıllar da belli aralıklarla tıraş edilebilir,laser epilasyon yapılabilir.

Sonuç olarak, PNS kuyruk sokumuna düşen kıl ve yabancı maddelerin bir araya toplanarak derin bölgede oluşturduğu bir hastalıktır. Tedavisi için cerrahi bir yöntem mutlaktır. Ağrıya ve benzer şikayetlere en az derecede yol açacak ve çok fazla iş gücü kaybı yaşanmayacak en avantajlı tedavi yönteminin tercih edilmesinde fayda var.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Her sağlıklı insanın saçından fark edilmiyor olsa da günlük olarak ortalama yüz kadar tel dökülmektedir. Dökülen saçların ise bazıları enseden kuyruk sokumuna düşerek kalmaktadır. Saç telleri bizim bildiğimiz kadar yumuşak ve masum değillerdir. Kuyruk sokumuna dökülen kıllar sivri ve yivli yapılarından dolayı cilde saplanarak, delik açılmasına sebep olurlar ve bu delikten içeri girerler.

kaykılarak oturmak

Özellikle masa başı ya da direksiyon başında uzun süre oturan kişiler yorgunluk hissettiklerinde üst görselde ki gibi kaykılarak oturmayı tercih ederler. Kişinin kaykıldığı esnada meydana gelen sürtünme burada bulunan yabancı maddelerin delik oluşturmasına veya mevcut delikten içeri girmelerine neden olmaktadır.

Kıl Dönmesi Sebepleri Nelerdir?

Sebepleri her ne kadar net bir şekilde bilinmiyor olsa da ortak görüşler şu şekildedir. Pilonidal sinüsün nedeni büyük oranda kişisel temizliğe dikkat edilmemesi olduğu gibi uzun ve yanlış oturma tarzı da büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir.

kıl dönmesi delikleri

Kıl Dönmesi Oluşumu Nasıl Olur?

Cilt altına giren kıl ve diğer yabancı maddeler içeride birikerek yumak haline gelir. Vücut bu yabancı maddeleri tespit ettiğinde etrafını kapsül ile sararak savunma sağlamaya çalışır. Ancak asıl sorun bundan sonra ortaya çıkar.

Kapsül oluştuktan sonra kişi uzun ya da sert oturursa kapsül patlar ve vücut tekrar yabancı maddelerle karşı karşıya kalarak bir sıvı salgılar. Bu sıvı maddeleri yok edemediği gibi cilt dışına çıkacak yolu da bulamadığı için iltihaplanmaya sebep olur. Rahatsızlığın şikayetleri asıl bu noktadan sonra kişiyi rahatsız etmeye başlar.

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Teşhisi

– Gün içinde otururken ya da yürürken ağrı

– Kalça üstünde ki bölgede şişlik

– Hastalık meydana gelen bölgede kızarıklık

– İltihaplanma ve kötü koku

– Kuyruk sokumunda meydana gelen deliklerde kıl gözlemlenmesi

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pilonidal sinüs teşhisi ve tedavisi için bir genel cerrahi uzmanına başvurulması gerekmektedir. Günümüzde mikro sinüsektomi yöntemiyle oldukça kolay ve 10 dakika kadar kısa bir sürede mümkündür.

Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir?

Böyle bir hastalığın var olduğu biliniyorsa maruz kalmamak için tabi ki kişiler tedbirler alabilirler. Fakat böyle bir hastalığın varlığından haberdar olmayan kişiler ne yazık ki gereken önlemleri almadığından karşı karşıya kalır. Öncelikle gerek masa gerekse direksiyon başında mesleklerini icra etmeye çalışan insanların kesinlikle yorgunluk hissettiklerinde oturdukları koltukta kaykılmamaları gerekir.

Bu sayede sürtünme oluşmayacağından rahatsızlığın oluşum riski de atlatılabilir. Bunun dışında bölgenin temiz tutulması, günlük olarak hijyene dikkat edilmesi, günlük olarak duş alınması ,iç çamaşırının günlük değiştirilmesi, özellikle sırt ve kuyruk sokumu bölgesi fazla kıllı ise mümkünse laser epilasyon yaptırılması, düşen kıl ya da benzer yabancı cisimlerin geç kalmadan uzaklaştırılması kişilerde pilonidal sinüs oluşma olasılığını sıfıra düşürmektedir.

Kıl Dönmesi Neden Olur, Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi” yazısında 113 düşünce

  1. Kurtuluş diyor ki:

    Merhabalar Hocam 4 Ay Önce Kadıköydeki Kliniğinizde modifiyelimicrosinos yöntemiyle kıl dönmesi ameliyat oldum o bölgedeki yara iyileştikçe tekrar patlıyo ve içinde bi sıvı çıkıyor 4.defadır antibiyotik alıyorum ne yapmam gerekiyor.

  2. Erdem diyor ki:

    Merhaba hocam  4 yıl önce kıl dönmesi ameliyetı oldum.Ameleyittan sonra  dikişlerin bittiği yerde aşağıya doğru  küçük  bi delik olduğunu hissetim.Ve ordan ara ara çok az intihap geldi.Son 1 yılda Dikişlerin tam üstu initihap yapıp şişiyor ara ara  hasteneye gidip intihabi patlatıp temizleteiyorum.Bi kaç defa da kendim yaptim.Dr ameliyat olmam gerektiğini söyledi.Ben hangi yöntem  ile ameliyat olabilirim.Tekrar etmemesi için hangi yöntem en etkilidir ? Teşekkurler

    • Atilla KAYA diyor ki:

      tekrarı önlemede yöntem önemlidir ama daha önemlisi genel hijyeninize dikkat etmenizdir.günlük yıkanmak,günlük iç çamaşırı değiştirmek,kuyruk sokumu bölgesi kıllarını temizlemek hatta mümkünse tüm sırt bölgesi kıllarına laser epilasyon yaptırmak gibi.gelirseniz muayene ile durumunuzu değerlendirip en uygun yöntemle tedavinizi yapabiliriz.sık sık apse yaşadığınız için hastalığınız çok ilerlemiş olabilir

  3. Halil Bağış diyor ki:

    Kuyruk sokumunda kıl dönmesi var, şişkinliğin büyüklüğü Fındık boyutlarında, akıntı ve iltihap var. Ameliyatsız yöntemle tedavi mümkünmüdür? Yoksa büyük olduğu için ameliyat gerekli midir?

  4. Ali diyor ki:

    slm.aleykum hocam geçen hafta doktora gittim kıl dönmesi dedi ve ilaç yazdı ama şimdilik ne bir ağrı nede acı var çok şükür ve bugün kontrole gittim doktor dediki açık ameliyat olacak dedi acaba bu durumda sizce ameliyat nasıl olmalı ve açık ameliyat tek çare mi

  5. İbrahim diyor ki:

    Mrb daha önce kaydırma kapalı yöntemi ile ameliyat oldum ve tekrarladı kötü koku ve sürekli apse yapıyor ne önerirsiniz

    • Atilla KAYA diyor ki:

      nadiren göbekte kıl dönmesi olabiliyor,yada göbek iltihabıdır,gelirseniz muayne ile değerlendirip nedeni tespit ederek tedavinizi yapabiliriz

  6. nilüfer diyor ki:

    merhaba hocam daha önce kıl dönmesi ameliyatı olmuştum başka bir yerde. şimdi aynı bolgenın biraz aşağısında akıntı yapan küçük bir delik var. tekrarlamış olabilir mi? daha önce ameliyat olduğum için küçük ameliyat bana uygunmudur?

    • Atilla KAYA diyor ki:

      tekrarlamış olabilir.05426210888 nolu telefona whatsapptan fotoğraf gönderirseniz daha net bilgilendirebiliriz.mikrosinusktomi yöntemi ile tedavi edebiliriz

  7. elif diyor ki:

    makat bölgemde pütürlü yapıda çıkıntılar farkettim ve sanki çoğalıyorlar sitenizde okuduğum kadarıyla kondilom olabileceğini düşündüm tedavi nasıl oluyor? aciliyeti var mı?

    • Atilla KAYA diyor ki:

      kondilom tedavisini Rf ile yapıyoruz.kondilom bulaşıcı ve çok hızlı yayılabilen bir hastalıktır.gelirseniz tedavini yapabiliriz

  8. nursena diyor ki:

    merhabalar yaşım 25 bacaklarımda damar görüntüsünden rahatsızım bu yaşta varis olabilir mi ve tek çözümüameliyat mı teşekkürler?

  9. ayşenur diyor ki:

    merhaba hocam kıl dönmesi olduğumu düşünüyorum.3 tane delik görünüyor.mikrosinüsektomi olabilirmiyim sizce? tedaviden sonra ne kadar istirahat etmeliyim?

    • Atilla KAYA diyor ki:

      kliniklerimizde kıl dönmesi mikrosinusektomi yöntemi ile yapılmaktadır.tedaviniz mikrosinusektomi yöntemi ile yapılırsa normal yaşamınıza ara vermenize gerek yok.işinize okulunuza devam edebilirsiniz

  10. hayri diyor ki:

    merhaba hocam tuvalet ardından makatta kasılmalar yaşıyorum ağrı da yapıyor başka bir cerrah ameliyat önerdi siz ne önerirsiniz?

    • Atilla KAYA diyor ki:

      şikayetiniz kıl dönmesi apsesi gibi görünüyor.kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz,gelirseniz durumunuzu muayene ile değerlendirip apse ise apse tedavisi uygunsa mikrosinusektomi yöntemi ile kıl dönmenizi tedavi edebiliriz

  11. Burak diyor ki:

    Merhaba.15 gün önce ameliyat oldum,dikişlerimi 11. Gün aldırdım ancak 3 gündür ameliyatlı bölgenin bayağı bir açıldığını fark ettim.Neredeyse hiç acı hissetmiyorum ama bu durum tehlikelimidir yoksa böyle olması normal mi?

  12. Ahmet diyor ki:

    Merhaba hocam ben 4 gün önce farkettim ve işyeri doktoruna muayne oldum bana eczaneden kara melhem al kullan dedi bu melhem ise yararmı hada yeni olduğu için yarayı iyileştirir.mi ve şu an orada sıvı gelmeye başladı ne yapmam gerekiyor teşekkürler…

  13. ÖGur diyor ki:

    Iyi günler hocam kolay gelsin benim kuyruk somumumda da inyihaplaa vardı doktora gittim 2 tabe yap verdi intihal kurusun 25 gun sonra gel ameliyat dedi suan ilaçları kullanıyordum akito azalmaya başladı ameliyata gitmezzsem tekrar ederim hidetrsem.kaç yine iyileşiyor yardımcı olabilirseniz sevinirim.

    • Op. Dr. Seher ŞİRİN diyor ki:

      ÖGur; Merhaba
      Asıl sorununuz kıl dönmesidir. Kıl dönmenizi tedavi ettirmezseniz apseniz tekrarlar. Tedavinizi Mikro sinüsektomi yöntemiyle 15 – 20 dakika icerisinde yaptırabilir ve günlük yaşantınıza devam edebilirsiniz. Geçmiş olsun

  14. zülkarneyn diyor ki:

    Öncelikle herkese merhaba. Genel Cerrahi doktoruna gittim. Bende kıl dönmesi olduğunu söyledi. Ama ben hastalığın pek fazla ilerlediğini düşünmüyorum. Çünkü 3-4 aydır bu hastalığın farkına vardım. Neyse doktor antibiyotik krem verdi ve yazın ameliyat olacağımı söyledi. Bende antibiyotik kremi kullanıyorum. Antibiyotik kremin adı ‘…’. Bazen büyük abdestimi yaparken kıl dönmesi olan yerden kanama oluyor ve bazende iç çamaşırıma akıntı oluyor. Bazende antibiyotik kremi sürünce parmağıma biraz kan bulaşıyor. Ben klasik ameliyatlarla kıl dönmesi ameliyatı olmak istemiyorum. Mikro Sinüsektomi yöntemiyle olmak istiyorum. Ama bu konuda bazı endişelerim var. Bu yöntemde nüks etme- tekrar etme olasılığı ne kadardır. Bu yöntemle kesin iyileşiyor muyuz. Birde ben üniversite öğrencisiyim maddi durumum iyi değil. SGK ‘am yok. Muayenler ücretsiz mi? Tüm işlemler muayene, Mikro Sinüsektomi ve tüm diğer işlemler dahil toplam 1960 TL mi? Eğer tüm işlemler toplam 1960 TL ise İdeaKlinikte olabilirim. Vereceğiniz cevaplar için şimdiden teşekkür ederim. İyi günler dilerim.

    • Op. Dr. Seher ŞİRİN diyor ki:

      Zülkarneyn; Merhaba
      Mikro sinüsektomi yöntemiyle ameliyat olmanız için öncelikle muayene olmanız gerekir. Klasik yöntemlerde ameliyat sonrası 2-3 yıl içinde hasta %5-%40 arasında yeniden kıl dönmesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Mikro sinüsektomi ile yapıldığında ise tekrarlama riski yok denilebilir. Operasyondan sonra pansuman gerekmez, 3 gün sonra yıkanabilir ve denize girebilir, iş güç kaybı yaşamaz okulunuza devam edebilirsiniz. Tüm kliniklerimizde muayene olabilirsiniz. Tedavi olursanız ssk olmadığı için 1960 tldir. Geçmiş olsun

  15. Yusuf diyor ki:

    Meraba iki gün önce kıl dönmesi ameliyatı oldum yanlız aklıma birşey takıldı yürüyüş yapmam iyileşme sürecini olumsuz etkilermi yoksa i…?

  16. HAZAL diyor ki:

    İYİ GÜNLER BEN DAHA ÖNCE HEMOROİD TEDAVİSİ GÖRDÜM FAKAT ŞUAN TEKRARDAN ÇOK RAHATSIZIM. 1 KEZ LAZER İŞLEMİ GÖRDÜM ŞİMDİ 2. KEZ AYNI YERDEN BİR İŞLEM GÖRMEMDE SAKINCA VARMIDIR ?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir