Kıl dönmesi, tıpta pilonidal sinüs olarak ifade edilmekte olup kuyruk sokumu bölgesine düşen saç, elbise tozu ve cilt kalıntılarının cilt altına giriş yapması ile beraber oluşturdukları bir hastalıktır. Yazımızın ilerleyen kısımlarında pilonidal sinüs neden olur, belirtileri, sebepleri, korunma yolları ve tedavisi ile ilgili ayrıntılı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Hatırlatma:

1- Yüz, boyun, ense ya da benzeri kıl bulunan yerlerde kılın çıkamaması ve sivilce benzeri bir oluşuma neden olması kıl dönmesi değil, kıl batmasıdır.

2- Kıl dönmesi bir kılın ters yöne uzayarak yumak haline gelmesi değildir. Hastalık üstte belirtildiği üzere saç, elbise ve cilt döküntülerinin bir araya gelerek kuyruk sokumu bölgesinde, cilt altında oluşturdukları kapsüle denilir.

Kıl Dönmesi Tedavisi

Bu hastalığın iyileşmesi için kolay uygulanabilir ve komplikasyon oranı düşük tedavi yöntemlerinin tercih edilmesi gerekmektedir. Çok sayıda tedavi yöntemi bulunduğundan kişilerin herhangi bir yöntemi tercih etmeden önce detaylıca araştırması gerekmektedir. Kuyruk sokumunda meydana gelen şiddetli ağrı, kızarıklık ve bazı anlarda ateş yükselmesi gibi belirtiler gözlemlenir.

Bu bulgular bölgede bir apse oluştuğunu düşündürmelidir. Bu durumda meydana gelen bu cerahatin boşaltılması gerekmektedir. Oluşan apse boşaltılmadan pilonidal sinüs tedavi edilmemektedir. Öncelikle cerahat boşaltılmalı ve üzerinden 30-45 gün geçtikten sonra bölgenin durumuna göre kişi tedavi edilir.

Bu sürece dikkat edilmezse ameliyat sonrası enfeksiyon sık görülür, iyileşme gecikir. Kıl dönmesinin tedavisi adına bir çok yöntem geliştirilmiştir. Tüm yöntemler daha kolay uygulanabilir olması için bir yöntem üzerinde yapılan geliştirmeler sonucunda ortaya çıkmıştır.

Amaç en minimal düzeyde ki kesiğin yapılmasıyla yapılan tedavi yönteminin bulunmasıdır. Günümüzde bu tarife en uygun tedavi yöntemi ise mikro sinüsektomi tekniğidir. Hatta bu teknik için ameliyatsız tedavi yöntemi bile denilmektedir.

Tedavi Sonrasında Ne Yapılmalı?

Ameliyat olan kişinin, hastalığın tekrar nüksetmemesi (tekrarlamaması) için hijyen kurallarına dikkat etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda bu bölgede bulunan kıllar da belli aralıklarla tıraş edilebilir,laser epilasyon yapılabilir.

Sonuç olarak, PNS kuyruk sokumuna düşen kıl ve yabancı maddelerin bir araya toplanarak derin bölgede oluşturduğu bir hastalıktır. Tedavisi için cerrahi bir yöntem mutlaktır. Ağrıya ve benzer şikayetlere en az derecede yol açacak ve çok fazla iş gücü kaybı yaşanmayacak en avantajlı tedavi yönteminin tercih edilmesinde fayda var.

Kıl Dönmesi Neden Olur?

Her sağlıklı insanın saçından fark edilmiyor olsa da günlük olarak ortalama yüz kadar tel dökülmektedir. Dökülen saçların ise bazıları enseden kuyruk sokumuna düşerek kalmaktadır. Saç telleri bizim bildiğimiz kadar yumuşak ve masum değillerdir. Kuyruk sokumuna dökülen kıllar sivri ve yivli yapılarından dolayı cilde saplanarak, delik açılmasına sebep olurlar ve bu delikten içeri girerler.

kaykılarak oturmak

Özellikle masa başı ya da direksiyon başında uzun süre oturan kişiler yorgunluk hissettiklerinde üst görselde ki gibi kaykılarak oturmayı tercih ederler. Kişinin kaykıldığı esnada meydana gelen sürtünme burada bulunan yabancı maddelerin delik oluşturmasına veya mevcut delikten içeri girmelerine neden olmaktadır.

Kıl Dönmesi Sebepleri Nelerdir?

Sebepleri her ne kadar net bir şekilde bilinmiyor olsa da ortak görüşler şu şekildedir. Pilonidal sinüsün nedeni büyük oranda kişisel temizliğe dikkat edilmemesi olduğu gibi uzun ve yanlış oturma tarzı da büyük ölçüde olumsuz etkilemektedir.

kıl dönmesi delikleri

Kıl Dönmesi Oluşumu Nasıl Olur?

Cilt altına giren kıl ve diğer yabancı maddeler içeride birikerek yumak haline gelir. Vücut bu yabancı maddeleri tespit ettiğinde etrafını kapsül ile sararak savunma sağlamaya çalışır. Ancak asıl sorun bundan sonra ortaya çıkar.

Kapsül oluştuktan sonra kişi uzun ya da sert oturursa kapsül patlar ve vücut tekrar yabancı maddelerle karşı karşıya kalarak bir sıvı salgılar. Bu sıvı maddeleri yok edemediği gibi cilt dışına çıkacak yolu da bulamadığı için iltihaplanmaya sebep olur. Rahatsızlığın şikayetleri asıl bu noktadan sonra kişiyi rahatsız etmeye başlar.

Kıl Dönmesi Belirtileri ve Teşhisi

– Gün içinde otururken ya da yürürken ağrı

– Kalça üstünde ki bölgede şişlik

– Hastalık meydana gelen bölgede kızarıklık

– İltihaplanma ve kötü koku

– Kuyruk sokumunda meydana gelen deliklerde kıl gözlemlenmesi

Kıl Dönmesi İçin Hangi Doktora Gidilir?

Pilonidal sinüs teşhisi ve tedavisi için bir genel cerrahi uzmanına başvurulması gerekmektedir. Günümüzde mikro sinüsektomi yöntemiyle oldukça kolay ve 10 dakika kadar kısa bir sürede mümkündür.

Kıl Dönmesi Nasıl Önlenir?

Böyle bir hastalığın var olduğu biliniyorsa maruz kalmamak için tabi ki kişiler tedbirler alabilirler. Fakat böyle bir hastalığın varlığından haberdar olmayan kişiler ne yazık ki gereken önlemleri almadığından karşı karşıya kalır. Öncelikle gerek masa gerekse direksiyon başında mesleklerini icra etmeye çalışan insanların kesinlikle yorgunluk hissettiklerinde oturdukları koltukta kaykılmamaları gerekir.

Bu sayede sürtünme oluşmayacağından rahatsızlığın oluşum riski de atlatılabilir. Bunun dışında bölgenin temiz tutulması, günlük olarak hijyene dikkat edilmesi, günlük olarak duş alınması ,iç çamaşırının günlük değiştirilmesi, özellikle sırt ve kuyruk sokumu bölgesi fazla kıllı ise mümkünse laser epilasyon yaptırılması, düşen kıl ya da benzer yabancı cisimlerin geç kalmadan uzaklaştırılması kişilerde pilonidal sinüs oluşma olasılığını sıfıra düşürmektedir.

Kıl Dönmesi Neden Olur, Belirtileri, Sebepleri ve Tedavisi” yazısında 113 düşünce

  1. BARIŞ diyor ki:

    merhaba;bende 15 yıldır bu kıl dönmesi durumundan muzdaribim birkaç sorum olacaktı..önceden kanama oluyordu şimdi olmuyor ama hissedilir derecede yumru var çatal tabir edilen bölgede.ben koah hastasıyım acaba lokal olabilirmi bu durumda,yani kesi ve yama şart olurmu?.bir de sgk yı eşim üstünden faydalanıyorum ortalama bir fiyat verebilirmisiniz,muayene ücretiniz ne kadar?TEŞEKKÜRLER

    • Doktorunuz diyor ki:

      Kıl dönmesi 15 yıldır varsa muhtemelen ilerlemiş ve lokal olması zor olabilir, yinede muayeneden sonra karar verebiliriz, tüm ameliyatlarda yama şart değil. Ameliyatsız tedavi yöntemi için uygunsa onu lokal yapıyoruz, maliyeti 1500 tl hastanede genel anestezi ile yapılacaksa 2500 tl maliyeti olur.
      Op. Dr. Atilla KAYA

  2. Mücahit diyor ki:

    Selamun Aleykum,
    ben bugün doktora muayene oldum. kıl dönmesi var dedi. amaliyat ve farklı tedavi yöntemleri var dedi. Benim ssk’am mevcut. muayene ücretsiz mi? Operasyon fiyatı ne kadar olur.
    Teşekkür ederim.

    • Doktorunuz diyor ki:

      Ücretsiz muayene ediyoruz, tedavi lokal ile olabilirse 1500 hastanada genel anestezi altında olursa 2500 tl
      Op. Dr. Atilla KAYA

  3. Koray diyor ki:

    Merhaba 7 8 ay önce bir kıl dönmesi Olmusdu apseyo bosalttilar fakat daha henüz ameliyat olmadim korkuyorum ameliyat olmaya nasıl ameliyat olunuyor acaba

  4. Yavuz diyor ki:

    Merhabalar ben bugün devlet hastanesinde kıl dönmesi için muayene oldum ameliyat dedi ama ameliyattan sonra 1 ay dinlenmem gerektiğini söylediler benim işim dolayısıyla böyle bi şansım yok en kısa sürede bu ameliyatı olup işime geri dönmem gerekiyo cevap verirseniz sevinirim

    • Doktorunuz diyor ki:

      merhaba Yavuz bey
      size en yakın kliniğimize gelirseniz muayene ile değerlendirip tedaviniz mikrosinusektomi yöntemi ile yapılabilir.05426210888 nolu telefondan bilgi ve randevu alabilirsiniz

    • Doktorunuz diyor ki:

      kıl dönmesinde mutlaka içerde oluşan keseciğin cerrahi olarak çıkarılması gerekir,narkoz,yatak istirahati gerektirmeyen,mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi olmanızı öneririm

    • Doktorunuz diyor ki:

      evet var,siz sadece kılların bir kısmını çektiniz,içerde var olan kesecik duruyor,üstelik yaptığınız işlemle apse riskini artırmış oldunuz.size en yakın kliniğimize gelirseniz mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi yapabiliriz

  5. Elif diyor ki:

    Hocam merhaba bende çok uzun yıllardır kıl dönmesi var bundan 4 5 sene önce apse oldu kendi kendine geçti. Bende önemsemedim o dönem okul dolayısıyla. Şimdi bir tane olan kıl giriş yeri orta hat boyunca minik minik noktalar halinde 5 6 tane olmuş. Ayrıca tam kuyruk sokumunun olduğu yerde belime doğru çıkış deliği ortaya çıktı. Birkaç aydır ordan zaman zaman akıntı oluyor iltihaplı şekilde. Mikrosinüsektomi yöntemi benim için uygun olur mu? Onu merak ediyorum. Yoksa illa flep gibi bir ameliyat mı gerekir? Ameliyattan korkuyorum. En alttaki giriş deliğinden belimdeki çıkış deliğine kadar yaklaşık 10 cm var. Klasik yöntemlerle ameliyat olmak istemiyorum. Mikrosinüsektomi benim için uygulanabilir mi? Istanbul dışında ikamet ediyorum.

    • Doktorunuz diyor ki:

      hastalığınızın ilerlemesi kötü olmuş,daha fazla bekletmeyin,gelirseniz mikrosinusektomi uygun değilse sinusotomi ile tedaviniz yapılabilir

  6. Yusuf diyor ki:

    Merhaba hocam bende kıl dönmesi var şu anda abse mevcut. Kıl dönmesi yaklaşık 2 yıldır mevcut bende. İş yoğunluğundan dolayı ameliyat olamıyorum. Şu anda beni bir günde ayağa kaldıracak bir yöntem arıyorum. Acaba mümkün mü. SSK var. Ücretlendirme nasıl oluyor

    • Doktorunuz diyor ki:

      apseli iken tedavi yapılmaz,iyileşme çok gecikir,sadece apse tedavisi yapılabilir ama uzun süredir akıntı varsa bunu apse olarak değerlendirebilirsiniz,bu durumda tedavi yapılabilir.gelirseniz durumunuzu değerlendirip epse varsa önce apse tedavisi apse yoksa ve eğer uyugunsa mikrosinusektomi yöntemi ile tedavinizi yapabiliriz,ücret ve extra bilgi için 05426210888 nolu telefondan bilgi alabilirsiniz.sgklılara %50 indirim uyguluyoruz

  7. Sevinc diyor ki:

    Benim oglum 3/ay once kil donmesinden ameliyat oldu dikis acilma yapmisti hala iyilesmedi bugun doktora tekrar ameliyat olmasi gerektigini nuksettigini acik ameyat olmasi gerektigini soyledi benimde kafam karisti baska arastiram hastanelerine mi gitsek yine ayni doktorunami devam etmeliyim ??

    • Doktorunuz diyor ki:

      merhaba Sevinç hanım
      kıl dönmesi tedavisi eğer apse iyileşmeden yapıldıysa,yada kesi büyükse veya ameliyat sonrası dönemde hijyene yeterince özen göstermedi ise iyileşme gecikebilir,yada nüksedebilir.ameliyat sonrası iyileşmeyi hızlandırmak için yapılması gerekenler için şu linke bakınız.https:// www. sehersirin. com/kil-donmesi-ameliyati-sonrasi-neler-yapilmali/

  8. Nevin diyor ki:

    Merhaba hocam bnm kuyruk sokumunda kıl dönmesi var bn bir ameliyat geçirdim ve daha iyilesemedim dikiş yerim kapanmadı ve 3 delik oluştu ayrıca mantar da oluşmuş şuan da gebelik var bnde yeni ne yapmam gerek

    • Doktorunuz diyor ki:

      kuyruk sokumunun anotomik yapısı değiştirildiği için daha zor görülüyor.fakat flap ameliyatı büyük bir ameliyat iyileşme uzun sürüyor,işin içine enfeksiyon vb sorunlar girebiliyor ve iyileşme gecikiyor.iyileşmenin gecikmeside çok sık nükse neden oluyor

    • Doktorunuz diyor ki:

      mikrosinusektomiye uygunsa lokal anestezi ile yapılır.narkoz,hastane ,yatak istirahati gerekmez.gelirseniz muayene ile değerlendirip tedavinizi yapabiliriz

  9. İhsan demirtaş diyor ki:

    Merhaba iyi günler kıl dönmesi sadece kuyruk sokumundamı olur benim kalçanın tam iç tarafında kaşıntılı küçük yaralar var bunlar kıl dönmesi midir acaba iyi günler

  10. Berkay diyor ki:

    Merhaba 11eylül salı günü sizin kliniğinizde mikrosinüsektomi ameliyatı oldum.Normal atılan dikişlerden farklı bir dikiş daha atılmıştı o dikişin olduğu bölgede kaşıntı sonrasında kan akıntısı oluyor dikişi aldırabilirsiniz veya kendiliğinden düşer demiştiniz ne kadar sürede dökülür acaba

    • Doktorunuz diyor ki:

      Destekleme süturu atılmış. Çok rahatsızlık veriyorsa kendiliğinden atmasını beklemeyebilirsiniz. 2 gün sonra yakın bir yerde aldırabilirsiniz. Ya da bize gelebiliyorsanız değerlendirip alırız.

  11. Yağmur diyor ki:

    Merhaba
    Benim kardesim başta kil dönmesi çıktı sonra fistül dediler dört yıldır ameliyat olmuyor iltihaplanıp kanıyor ve onu temizliyor ameliyata da yanaşmıyor tekrarlama riskinden dolayı fistül ameliyatı yapıyor musunuz bilginiz nedir doktor bey lütfen cevap verirseniz çok mutlu olurum

  12. omer diyor ki:

    2010 da ameliyat olmustum 2013 de tekrarladigina dair suphe olustu degildir diyerek kendimi avuttum fakat belli araliklarla tekrar agri oluyor acaba tekrarlamismidir gecikdirsem sakincali mi?

  13. cemil diyor ki:

    bende 7-8 yıldır var akıntıya oluyor iki üç kez iltihap alırdım cerrahi müdahale ile dışta yumurta büyüklüğünde bir şişkinlik var buna ameliyatsiz tedavi uygulanabilir mi

    • Atilla KAYA diyor ki:

      kliniklerimizde kıl dönmesi muayenesi ücretsiz,gelirseniz durumunuzu değerlendirip en uygun yöntemle tedavinizi yapabiliriz.7-8 yıldır varolan kıl dönmesi ameliyatsız tedavi edilemez,kıl dönmesinde mutlaka içerde oluşan kıl keseciğinin cerrahi olarak çıkarılması gerekir.sizin hastalığınız mikrosinusektomi yöntemi ile tedavi edilemeyecek kadar ilerlemiş olabilir

  14. Gurban diyor ki:

    Merhaba hocam ben kıl dönmesi olduğumu düşünüyorum oturarak çalışıyorum ve kuyrukta ağrı şişme hissettim ve şişme patladı küçük bir inne deliği gibi delikten hapse çıktı şimdi bir iki gündür sıvı kan çıkmakta yardımcı olabilir misiniz ne yapmam gerekiyorsa söyleyebilir misiniz sgkam yoktur üniversite öğrencisiyim fiyatlarıda söylerseniz sevinirim teşekkür ettim

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir